Statistik: Misforståelser og videnskabelige gennembrud

dato

Kom til Bavnehøj Aktivitetscenter i Nørre Snede den 5. november 2024 kl. 19:00 og få indsigt i statistikkens mange facetter. Professor Susanne Ditlevsen vil tage dig med på en rejse gennem statistikkens historie og dens betydning for forståelsen af verden.

Statistik kan både forvirre og oplyse. Det er et værktøj, der ofte bruges til at afdække komplekse sammenhænge i verden omkring os, men det kan også misbruges og fejltolkes. Dette spændende foredrag vil udforske nogle af de heldige og mindre heldige anvendelser af statistik gennem tiden.

Fra cykelhjelme til klimaforandringer

Professor Susanne Ditlevsen vil udfordre publikum med tankevækkende eksempler, såsom den fejlagtige konklusion om, at cykelhjelme er farlige, fordi flere ulykker sker, når salget af hjelme stiger. Dette eksempel illustrerer, hvordan en sammenhæng ikke nødvendigvis indebærer en årsagssammenhæng.

Foredraget vil også dykke ned i Susannes egen forskning, herunder matematikken bag 'tipping points' og hvordan statistik kan bruges til at forudsige klimatiske ændringer, såsom kollapsen af Europas varme havstrøm.

Historiske og nutidige perspektiver

Gennem foredraget vil Susanne Ditlevsen dele fascinerende historier fra statistikkens verden, der spænder fra sømænd med skørbug til tekniske fejl i rumfærger og mulig racisme i amerikansk politi. Disse historier viser, hvordan statistik har været afgørende i videnskabelige opdagelser og samfundsmæssige forståelser.

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er en del af serien "Offentlige foredrag i Naturvidenskab". Arrangementet er støttet af Carlsbergfondet og arrangeret i samarbejde med værter i flere byer.

Praktisk information:
Dato: Tirsdag 5. november 2024
Tid: Kl. 19:00
Sted: Bavnehøj Aktivitetscenter, Bavnehøj 19, 8766 Nørre Snede
Entré: Fri entré
Målgruppe: Alle
For mere information og pladsreservation, besøg: Læs mere om foredraget



Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Kilde: Kultunaut